Поради приготування шашлика


Поради приготування шашликаВже сезон відпочинку на природі, а який відпочинок на природі без шашлику? Правда, іноді головне блюдо садових альтанок та лісових галявин получається, м'яко кажучи, невдалим.
Здавалося б, що тут складного - придбав м'ясо, запалив багаття, підсмажив. Але не все так просто. Ми підготували важливі поради, як правильно приготувати шашлик.

М'ясо

Морожене м'ясо відпадає відразу - тільки свіже! Якщо м'ясо - баранина, беріть м'якоть задньої ноги, вирізку або корейку. Якщо мова йде про свинину - шийну частину. Віддаєте перевагу телятині - візьміть філе або грудинку. До речі, в свіжому м'ясі після натискання, ямка швидко відновлюється. Перевірте так перед покупкою.

Тільки не оцет

Оцет, всупереч розхожій думці, не найкращий маринад для м'яса. Якщо перетримати м'ясо в оцті, воно стане дуже жорстким. Не кажучи вже про специфічний присмак. Не використовуйте оцет, якщо хочете приготувати смачний шашлик.

Обов'язково - цибуля

Прекрасним помякшувачем і універсальним маринадом є цибуля. Цибулю можна нарізати, а можна натерти або подрібнити в блендері і замаринувати в ній м'ясо. Шашлик в маринаді з цибулі буде соковитим і ніжним.

Спеції

Спеції, для шашлику, підходять лише для того, щоб перебити смак і запах неякісного продукту. Нічого, крім солі і перцю, в маринад додавати не треба. Поперчити, посолити - і все. Разом з цибулею сіль і перець є стандартними і невід'ємними інгредієнтами маринаду.

Мінеральна вода

Дехто до цибулі, солі і перцю додає мінеральну воду. І це правильно. Мінералка дійсно розпушує волокна. Тримати в мінералці м'ясо потрібно мінімум ніч.

Ананасовий маринад

Тверде м'ясо можна пом'якшити в ананасовому маринаді. Подрібніть ананас в блендері і заправте мякотю м'ясо. В ананасі дуже сильна кислота, яка просто на очах розм'якшує шашлик. Вимочувати м'ясо в такому маринаді потрібно не більше 30 хвилин.

Посуд для шашлику

Важливий нюанс - посуд, в якому шашлик маринується. Як пластикова, так і алюмінієва посуда не підходять, оскільки окислююче середовище маринаду, взаємодіючи з матеріалами, вбирає в себе не найкорисніші речовини. Оптимально - скляні, емальовані або керамічні ємності.

Коли смажити

Готове вугілля використовуйте лише в рідких випадках. Що спалили для виробництва цього вугілля, нікому не відомо. Цілі дрова є надійніші. Ні в якому разі не готуйте шашлик на яскраво-червоне вугілля.

М'ясо - окремо

Часта помилка - насиляти на шампури м'ясо і овочі (помідори, кабачки, цибуля). Так, виглядає цей шашлик ошатно, але краса його швидкоплинна. Поки м'ясо прожариться, овочі згорять. Якщо хочете подати до м'яса запечені овочі, приготуйте їх окремо.

Ступінь підсмажування

Шашлик зі свинини обов'язково прожарювати повністю. А ось яловичина і баранина допускають різні варіанти прожарювання - від rare («з кров'ю») до well done («підошва»).

Джерело інформації: http://bug.co.ua/piknik-z-shashlykom2020-06-05